nl
Fr

Geschiedenis

In 1937 hebben 2 Antwerpse scoutsgroepen, den 2 en de 40ste, besloten om een nieuwe scoutsgroep te stichten. De groep koos de naam 'Corbisier' van de eerste Belgische scoutsleider en kreeg de serienummer '49 BP'
De eerste hoofdleider werd gekozen: Charles Schöller. Jimmy Schobbens, begeleid door Paul Castelein en Robert Clerckx starten bij de scouts met 8 leden, die allemaal van de 40ste komen met een, niet zo kleurrijke, grijs en bruine sjaal. Tijdens een internationale bijeenkomst in de buurt van Perth (Schotland) vond Jimmy Schobens een stuk stof met de kleuren van de Buchanan klan. Dit zijn tot heden nog steeds de trotse kleuren van de sjaal!
Het eerste scoutslokaal bevond zich op de hoek van de Roucourtstraat en de Legrellelaan. Na de oprichting van de welpen in 1939 en de heropname van de 40ste, de unite word te belangrijk voor deze locatie en verhuisd in 1942 op de hoek van de Biarstraat en de Lemanstraat. De unité blijft daar bijna 30 jaar, maar in 1971 zet de stad ons buiten! De unité heeft nog een pit-stop bij een andere hoek, die van de Jan Moorkensstraat en de Grote Steenweg, voor dat we in 1974 ons huidige lokaal op de Varenlaan 9 in wilrijk verwerven. Dankzij menig vrijwilligers heeft het lokaal toen een opknapbeurt gekregen. Nieuwe vrijwilligers zijn de dag van vandaag zeker nog welkom! Er zijn tot op heden nog 2 andere organisaties die een link hebben met de 49 Corbisier. In 1959 denkt de welpen van de 49 na om uit te breiden buiten 't Stad, meer bepaald in Schilde. Het is pas in 1964 dat een officiele beslissing genomen wordt wanneer de 42ste van Brasschaat en de 49ste Corbisier van Antwerpen een nieuwe scouts stichten: de 49 B.P. Schilde, die dezelfde kleuren dragen als ons. In 1989 wordt de BBC, Business Club Corbisier, opgesticht om de oud-leden te verzamelen.